Räktårta
Visst är det gott med julbord med alla de goda klassikerna men det är väldigt gott att testa att lägga till något nytt. I år fann jag 2 nya favoriter och måste bara dela med mig av denna fantastiskt goda räktårta.
200 g kavring
75 g smält smör
4 gelatinblad
400 g nyskalade räkor
300 g Philadelphia ost
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 rödlök
1 dl hackad dill
1 msk citronsaft
Salt peppar
Ev stenbitsrom
Garnering
100 g nyskalade räkor
1-2 msk stenbitsrom
dillkvistar
- Mixa smör och kavring till en smulig massa
- Tryck ut massan i en springform (ca 24 cm)
- Lägg gelatinbladen i blöt
- Blanda nästan all crème fraiche med
majonnäsen och Philadelphia osten - Smält gelatinbladen i en kastrull på spisen och rör ned den sista crème fraichen. Rör ned lite gelatin i taget i majonäs-blandningen. Rör noggrant
- Smaka av med pressas citronsaft, salt och peppar
- Skala och hacka 300g räkor, hacka löken och dillen och vänd ner dessa i smeten och blanda samman
- Bred ut blandningen på kavringsbottnen. Täck med folie och låt stå i kyl 6 timmar
- Garnera med hela räkor, stenbitsrom och dillkvistar innan serveringen
Tårtan fungerar precis lika bra till vickning, midsommar eller precis när du själv känner att det är dags att lyxa till det med något extra gott som tillexempel förrätt till nyår