Äppelbröd
Helt ljuvligt bröd med smak av äpple, perfekt i jultid eller vid äpplemosens skörd men självklart när som helst på året också såklart

2 Limpor
5 dl vatten
1/2 paket jäst (à 50 g)
2 äpplen
0,8 dl honung
1 tsk salt
7 dl rågmjöl
10 1/2 dl dinkelsikt
- Värm vattnet till 37°C
- Smula ner jästen i en bunke
- Häll på vattnet och rör runt tills jästen lösts upp sig
- Riv eller tärna äpplena och tillsätt dem, honung, salt och nästan allt mjöl i bunken (spara lite mjöl till utbakningen)
- Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand
- Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme
- Sätt ugnen på 250°C
- Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i 2 lika stora delar
- Forma till limpor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter
- Om du vill så snitta härligt mönster på dem och stryk ett liten sträng med äpplemos på dem och mjöla uppepå
- Ställ in bröden i nedre delen av ugnen, sänk ugnsvärmen till 225°C
- Grädda 30–35 minuter. Ta ut och låt svalna på galler
Finns det något bättre än nybakat bröd och smör
