Blåmögelost med broccoli
Det finns många goda pajer, att piffa till en paj med lite garnityr och bär får hela maträtten att lyfta till nästa nivå, här under gömmer sig en paj med blåmögelost och broccoli
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk vatten
- Häll mjölet i en matberedare, tillsätt smöret i tärningar. Kör tills det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och kör tills det blir en deg
- Låt degen vila i kylskåp minst i 30 minuter
Fyllning:
250 g broccoli
125 g rökt skinka
3 ägg
3 dl mjölk (eller 2 dl mjölk och 1 dl grädde)
100 g ädelost
100 g lagrad ost
- Sätt på ugnen på 225 grader. Kavla ut pajdegen eller tryck ut den i en pajform, nagga med en gaffel. Grädda ca 15 min
- Under tiden föbereder du fyllningen
- Koka broccolin och låt broccolin svalna
- Tärna skinkan och riv osten
- Vispa samman ägg och mjölk (och ev grädde) och lite svartpeppar lite salt
- När pajskalet är förgräddat lägger du i broccolin och strör över skinkan och den lagrade osten
- Smula över ädelosten
- Sist häller du över äggstanningen
- Sänk värmen till 200 grader och grädda pajen i 20 - 25 min eller tills äggstanningen har stelnat.
Garnera med färska fikon, valnötter, eventuellt lite päron halvor eller blåbär och strö på lite mögelost och servera pajen ihop med en god sallad