Stek på Ryggbiff
Va gör man för mat som alla ska gilla, både stora och små och som ändå känns lite lyxigt vid speciella tillfällen. Möraste steken på ryggbiff såklart med sås som du vill äta som soppa
1 ryggbiff i bit eller skivor
2st höst äpplen ex Aroma / Ingrid Marie
3st morötter
2st gullök
10 katrinplommon
Färsk timjan
2-3 msk äkta kinesisk soya
2st oxbuljong eller fond
Vatten
100g smör
Sås
3-5 dl Grädde
Maizena
- Slå på ugn på 150 grader. Antingen hel bit eller i skivor
- Stek snabbt alla sidor i smör med salt och peppar på
- Lägg biten/bitarna i en ugnssäker form med smöret
- Dela äpplen i grova klyftor, morötterna och löken i större bitar och fördela i formen. Lägg i 10 Katrinplommon, jag tycker såsen blir magisk
- Häll i soyan och 2 oxbuljong tärningar eller fond och fyll upp med vatten så köttet täcks och toppa tillsist med Timjan efter smak o tycke
- Låt tillagas i minst 3 timmar om du kör en hel bit. Låg värme vilket behöver längre tid om det ska bli riktigt riktigt mört. Kör du färdiga portionsbitar så är det lite efter hur tjocka skivor men kanske 1,5-2 timmar
- Ta ur köttet och lägg bitarna i aluminium folie
- Sätt en sil över en gryta och sila spadet tillsammans med alla grönsaksbitarna. Pressa ur allt spadet från grönsakerna med hjälp av en skred.
- Blanda majsstärkelsen med vattnet i en burk med lock och skaka kraftigt i några sekunder. (Spara till senare moment)
- Värm på skyn i grytan och blanda i grädden, rör hela tiden. När det börjar ryka slå i lite av majsstärkelsen du skakat ihop. Häll i lite, lite åt gången med du rör i såsen till önskad tjocklek/konsistens
Njut tillsammans med rostade potatisar, stekt bacon med champinjon och charlottenlök och kokta brysselkål eller annan kokt grönsak du gillar
