Pavlova ala mig
Åt denna magiska tårta för första gången när jag backpacka i Australien och Nya Zeeland för si sådär 15 år sedan. Hade aldrig tidigare smakat någon sådan ljuvligt god maräng och bad då om receptet, som jag sparat bland mina absolut bästa recept. När jag och min man sedan var på bröllopsresa i Sydafrika blev vi bjudna på Pavlova och min man blev precis som jag blev, några år tidigare, helt såld. Jag visst ju att jag hade recept på tårtan, så någon vecka efter när vi kom hem, överraskade jag honom med att bjuda honom på tårtan igen. Tror ni jag blev världens bästa fru då eller?!
4 äggvitor
0,5 krm salt
2,5 dl strösocker
1 msk maizenamjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk ättikssprit (12 %)
Matfett till 1 form
- Sätt ugnen på 225 grader
- Separera äggulorna från vitorna. Det får inte komma minsta gnutta gula i äggvitorna, då stelnar de inte.
- Tillsätt saltet och vispa till ett tjockt, hårt skum
- Vispa i sockret lite i taget tills äggvitorna blir glansiga och toppiga (du ska kunna vända bunken utan att marängen droppar ut)
- Vispa till sist maizena, vaniljsocker och vinägern
- Smörja en form med löstagbara kanter och bred ut smeten i form
- Sätt in längst ned i ugnen och sänk värmen till 125 grader grädda i 1,5 timme
- Låt stå kvar på eftervärme tills ugn och marängen kallnat helt. (Bäst resultat att förbereda marängen dagen innan och låta stå kvar i ugn tills den ska dekoreras och serveras)
- Lägg försiktigt upp marängen på ett fat och klicka på vispad grädde och dekorera med färska bär. Klart att njuta av den tårtan vi i familjen älskar mer än någon annan tårta och som också blivit lite av vår kärleksefterrätt/kärlekstårta