Chocklad mousse tårta med kola gömma
En riktigt lyxig chokladbakelse eller tårta med seg mjuk kolagömma. Den är super enkel att göra men ser ändå ut som att den krävt massor med timmar. Den består av en krispig jordnötsbotten, krämig chokladmousse, seg mjuk kola och toppad med chokladganache. Den här bara måste ni prova!!
Ingredienser till krispig jordnötsbotten
5 dl corn flakes
2 dl jordnötssmör
1 dl ljus sirap
0,5 dl strösocker
Ingredienser till seg mjuk kola
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
Ingredienser till syrlig choklad mousse
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
300 g färskost
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Ingredienser toppingen chokladganache
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
Dekoration
1-2 dl Vispad Grädde
Färska hallon
Citronmeliss
Gör såhär till krispig jordnötsbotten
- Mixa corn flakes till ett fint smul i matberedare eller för hand.
- Mät upp jordnötssmör, sirap och strösocker i en kastrull. Rör upp under uppvärmning på medelvärme till en jämn smet.
- Tillsätt jordnötssmeten till cornflaksen och arbeta ihop till en formbar massa.
- Tryck ut corn flakes massan i en rektangulär form, som du täckt med bakplåtspapper. Ställ i kylskåpet för att stelna medan du gör kolan.
Gör såhär till seg mjuk kola
- Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i ca 30 minuter eller tills den nåt 115 grader.
- Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll.
- Häll upp kolan i silikonformar eller över din jordnötsbotten. Ställ i kylskåpet för att stelna medan du gör moussen.
Gör såhär till syrlig chokladmousse
- Grovhacka den mörka chokladen till fyllningen. Smält i micro eller över ett vattenbad. Låt svalna.
- Ta fram två bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar och i den andra vispar du ihop färskost och strösocker krämigt.
- Tillsätt smält choklad till färskostvispet och vispa till en jämn smet.
- Vänd till sist ner den vispade grädden till en jämn smet.
- Se till att kolan stelnat något och bre sedan ut moussen över kolalagret i den rektangulära formen. Ställ i frysen för att stelna i minst 1 h. (Jag lät den stå över natt och tog fram på morgonen nästkommande dag när vi skulle ha kalaset.)
Gör såhär till chokladganache
- Under tiden kan du förbereda chokladtoppingen. Grovhacka mörk choklad och lägg i en värmetålig skål. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Ta bort kastrullen från värmen och häll den över chokladen. Rör om till en jämn smet och låt den både svalna och tjockna innan du dekorerar din tårta med den. (Jag lät den säkert svalna en hel timma)
- Täck hela tårtan och låt den sedan stå i kyl tills det är dags för servering
- Toppa den med grädde, hallon och citronmeliss
Njut av en helt fantastisk kaka/ tårta
Jag lovar att den kommer bli en riktig favorit och som då faktiskt är riktigt lätt att göra