Bondkakor
Klassiska bondkakor - goda, knapriga småkakor med smak av sirap och mandel. Kombon är sin enkelhet är magisk. Använd riktigt smör så smakar de allra godast
Ingredienser:
5,5 dl mjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
0,75 dl grovhackad sötmandel
200 g riktigt smör
- Mät upp rumstempererat smör, strösocker och sirap
- Hacka mandeln grovt
- Blanda bikarbonat och vatten i en liten skål
- Arbeta ihop smör, strösocker och sirap till en jämn smet
- Tillsätt den hackade mandeln, vetemjölet och bikarbonatet utblandat med vatten (rör i det så att inte bikarbonatet ligger på botten)
- Arbeta ihop degen. Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp. Efter hand blir degen som små klumpar, då är den klar. Det ska gå lätt att trycka ihop degen till en stor klump. Tryck ihop degen till två lika stora klumpar
- Rulla ut varje degklump till en avlång rulle, ca 25 cm långa, 4-5 cm i diameter
- Rulla in rullarna i plastfolie och lägg in dem i kylen ca 2 timmar eller längre tid tills de blivit hårda. De kan även läggas in i frysen lite kortare tid om man har bråttom
- Ta upp rullarna på en skärbräda och skär med en vass kniv ca 0,5 cm tjocka skivor. Om rullarna är för hårda, låt dem ligga framme en stund i rumstemperatur och försök sedan skära igen
- Lägg bondkakorna på plåtar med bakplåtspapper. Det behövs inte så mycket mellanrum, kakorna behåller formen ganska bra
- Grädda bondkakorna mitt i ugnen i 200°C i ca 5-7 minuter tills kakorna fått en guldgul färg
- Låt bondkakorna svalna
Bäst att njuta av kakorna är tillsammans med någon