Klassiska Kolasnittar
Finns inget som slår enkla klassiker, som kolasnittar
200 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 msk ljus sirap
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
- Sätt ugnen på 175 grader
- Mät upp smöret i en bunke och fördela biten i mindre bitar så blir det snabbare rumstempererat
- Tillsätt socker, vaniljsocker, sirap, mjöl och bakpulver. Arbeta snabbt ihop till en deg
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 4 delar
- Rulla ut till längder, ca 40 cm långa
- Lägg 2 st längder åt gången på en plåt med bakplåtspapper
- Platta till dem något, så de blir ca 2-3 cm breda (de flyter ut mer i ugnen)
- Grädda mitt i ugnen tills längderna är ljusbruna ca 10–12 min
- Skär de på snedden direkt när du tar ur dem ur ugnen, när de fortfarande är varma
- Grädda sedan de andra 2 längderna och följ punk 7, 8 och 9