Enkelt Vörtbröd
Tyckte vörtbröd verkade så krångligt att göra med 1000 ingredienser av olika små kryddor, tills jag fann att det fanns något i kryddhyllan som hette vörtmix. Nu blir det aldrig mer något hemskt köpevört när det blev så busenkelt att baka själv
25 g jäst (för söta degar)
25 g smör, mjukt
3 dl porter
1 påse vörtmix
½ dl mörk sirap
4 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
1 dl russin (blötlägg i vatten)
Till penslingen:
0,5 dl vatten
1 msk mörk sirap
- Smula sönder jästen i en degblandare
- Värm porten till 37 grader
- Häll på porten och blanda så att jästen löses upp
- Tillsätt rågsikt, vetemjöl, vörtmix, sirap, det mjuka smöret och de sila av russinen och tillsätt även dem
- Arbeta degen smidig på låg hastighet i 8-10 minuter
- Lägg plastfolie eller en kökshandduk över bunken och låt jäsa i 40 minuter
- Sätt ugnen på 225 grader
- Ta upp degen från bunken och forma till en stor limpa eller två små
- Lägg direkt på plåt eller i brödformar
- Jäs i ca 30 minuter till dubbel storlek
- Sätt in brödet i mitten av ugnen och häll 1 dl vatten i botten på ugnen så ånga bildas. Stäng snabbt luckan och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i 5 minuter
- Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan. Grädda ytterligare i 25 minuter
- Blanda ihop sirap och vatten och pensla brödet direkt när det kommer ut från ugnen. Låt svalna på ett galler
Njut av ditt underbart goda vörtbröd