Marmorerad marängtårta
Denna marängtårta är to die for, jag lovar att dina gäster kommer ha svårt för att bara ta en bit

7 äggvitor
5 dl strösocker
0,5 krm salt
100 g mörk choklad 70 %
GARNERING
3 dl vispgrädde
1 ask färska blåbär
1 ask färska hallon
0,5 l jordgubbar
CHOKLADGLASYR
150 g mörk blockchoklad
1,5 dl grädde
1,5 msk socker
2 msk smör
- Sätt ugnen på 150 grader
- Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke
- Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten)
- Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader
- Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat och går att vända utan att den rinner och ställ åt sidan
- Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig, marmorerad
- Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper
- Grädda marängen i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. Låt svalna helt
- Gör chokladglasyren precis innan servering. Häll grädde och socker i en kastrull och smält samman sockret på svag värme
- Dra kastrullen från värme och knäck i chokladen i mindre bitar. Rör tills den smält
- Klicka i smöret så glasyren blir blank och fin och ställ kastrullen åt sidan
- Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen
- Strö över färska bären och ringla över chokladglasyren
Psst chokladglasyren är perfekt att ringla över till även andra desserter och kakor