Pizza (Deg och tomatsås)
Pizza till middag, är ju så enkelt att fixa. Ett telefonsamtal och vips är middagen serverad på 15 minuter. Jag lovar att även om denna pizzan tar någon längre stund att göra, så kommer du inte bli besviken. (Recept ger 2 stora pizzor om du gör den tunt. Jag gjorde dubbel sats och gjorde panpizza variant. Lika gott båda delarna)
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olja
0,5 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl
- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet.
- Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.
- Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna köksmaskin och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kanter
- Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. (Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza)
- Lägg på valfri fyllning (recept på tomatsås finner du längre ner) och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter

Tomatsås
400 g goda tomater (funkar även krossade på burk)
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 klyftor vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk basilika, timjan och oregano (funkar även med torkad)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
- Lägg hela eller krossade tomater i en kastrull
- Tillsätt olivolja, tomatpuré, pressad vitlök, örtkryddor, salt och peppar
- Låt koka upp och koka minst 15 minuter så att såsen reducerar (d.v.s. den tappar vätska och blir tjockare) Rör om då och då
- Mixa med en stavmixer till en slät sås. Smaka av med salt och peppar