Tekaka med morot
Det finns nog inget som slår nybakat bröd. Lagom avsvalad med smör som smälter jag säger bara mums
5 dl vatten
50 g jäst
o,5 dl matolja
200 g finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk honung
4 dl rågsikt
9-10 dl vetemjöl special
1. Ljumma vattnet till 37 grader
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med vattnet
3. Tillsätt olja, morötter, salt, honung, rågsikt och nästan allt vetemjöl
4. Arbeta degen i 10 minuter i maskinen. Låt degen jäsa i 30 minuter
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut till cirka 0,5 cm och stansa ut runda tekakor
6. Lägg på plåtar med bakplåtspapper, picka och strö över lite mjöl. Täck med duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter
7. Sätt ugnen på 225 grader
8. Grädda i mitten av ugnen i 7-9 minuter tills tekakorna har fått fin färg och känns lätta
9. Låt svalna på galler under bakduk
Njut av nybakade tekakor o h jag lovar man tar mer än en