Gratinerad blomkål med bacon
Tänk att man kan få ett sånt sug efter vissa saker, tror jag var 15 år när min kära farmor serverade mig gratinerad blomkål med stekt fläsk till. Jag har ändrat lite i receptet, då hon serverade fläsken som tillbehör och jag har strösslat baconen direkt i formen. Men hela rätten är sååå god
1 st blomkålshuvud
2 st stora morötter
200 g bacon
Gratängsås:
2 msk smör
2 msk mjöl
2 dl riven ost med lite extra smak ex Västerbotten eller lagrad prästost
2 dl mjölk
0.5 dl grädde
Salt
Peppar
Timjan
- Sätt ugnen på 250 grader
- Bryt sönder blomkålen i små buketter
- Skala och skär morötterna i stavar
- Lägg ner blomkål och morötter i lättsaltat kokande vatten och låt koka nästan mjuka
- Häll av kokspadet och lägg i grönsakerna i en ugnssäker form
- Stek bacon men inte riktigt knaperstekt då de kommer vara med i ugnen också
- Gör ostsås. Smält smöret i en kastrull och pudra i vetemjöl under omrörning och häll försiktigt i mjölk och grädde under omrörning. Låt koka ihop några minuter och blanda till sist i den rivna osten. Smaka av med salt och peppar
- Ta av såsen från värmen och häll såsen över grönsakerna
- Strö baconet över grönsaker och ostsåsen
- Sätt in formen i den heta ugnen ca 10 minuter tills den fått vacker färg. Ta ut gratängen och strö Timjan ovanpå
Servera direkt
