Rödkål
Alltså, hur gott är det inte med dopp i grytan. Så himla nöjd över årets julmat. Goda rödkålen med kryddor som passar både till dopp i grytan och till skinkmackan

1/2 kg rödkål
1 rödlök
1 aroma äpple
2 msk rödvinsvinäger
1,5 dl svarta vinbärssaft
1,5 dl rödvin
3 msk farinsocker
1/2 tsk muskot
1/2 tsk kanel
1/2 tsk nejlika
1/2 tsk kummin
1/2 tsk svartpeppar
10 st mortlade kryddpepparkorn
1/2 dl sirap
1,5 tsk salt
1. Skär rödkål och rödlöken i fina strimlor. Skala och kärna ut äpplet och skär i små bitar
2. Fräs allt i en gryta på medelvärme ca 10 minuter
3. Sänk värmen och tillsätt all vätska och rör samman
4. Tillsätt alla kryddor och vänd runt allt så det blir väl blandat
5. Sänk värmen ytterligare och låt sjuda under lock i ca 1 timma. Vänd och rör då och då
Njut sedan av magiskt god rödkål som tillbehör till ditt julbord
