Langos

10 st Langos
25 g jäst
3 dl vatten ljummet
1 90 gram nykokt potatis
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl till utbakning
5 dl olja till fritering
Olika topping ch tillbehör
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Eller
2 dl gräddfil eller crème fraiche
salt
hackad rödlök
riven Gouda ost
Att ha ytterligare till om man vill
Hackad stekt bacon
Räkor
Crabsticks
Eller
Nutella, banan, bär mm
Hur gör man:
1. Rör ut jästen i ljummet vatten
2. Blanda med riven potatis, salt och vetemjöl 3. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min
4. Ta upp degen på mjölat bakbord
5. Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 10 bitar (för 10 port)
6. Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa
7. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper
8. Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad kastrull eller fritös, hetta upp oljan till 180°C
9. Fritera langosbröden, ett och ett, i oljan ca 3-4 minuter på var sida tills färgen är gyllengul
10. Vänd dem efter halva tiden
11. Låt svalna på galler med hushållspapper under.
Olika tillbehör att ha till
1. Rör samman pressad / riven vitlök och olivolja och pensla langosarna med blandningen
2. crème fraiche, riven ost med lite flingsalt på
3. Ha också på stekta bacontärningar, hackad rödlök, räkor, crabsticks eller vad du känner för att ha på
Bara o testa dig fram
Efterrätt Langos
Blanda samman när du har i mjölet, 2 tsk florsocker i degen, för mer efterrätts Langos
Bred nutella på, hacka banan och jordgubbar och sikta på florsocker om du inte vill ha florsocker i degen (om du ex vill ha degen som både förrätt och efterrätt)
Langos är godast när de är precis ny friterade då njut direkt