Äppel sirap
En tjusigt rosa äppelsirap som smakar fantastiskt gott av äpple och eventuellt kanel. Super gott att ringla över gröten i höst, till amerikanska pannkakor, chia pudding, kvargen eller att bjuda till ost och kexbrickan. Använd röda äpplen för att locka fram den fina, rosa färgen
2 kg röda äpplen
1 1/2 l vatten
7 dl strösocker
Önskar du smak av kanel tillsätt också 3 kanelstänger
1. Dela och skär äpplena i klyftor
2. Lägg dem i en kastrull med vattnet
3. Koka med lock tills äpplena börjar mosa sig, ca 30 minuter
4. Lägg moset i en silduk eller i en kökshandduk i ett durkslag. Låt rinna av ca 1 timma tills det blir ca 1 liter vätska
5. Koka upp äppelsaften med socker och eventuellt kanelstång om du önskar smak av kanel
6. Låt koka ca 20 minuter utan lock. Ju längre koktid desto tjockare sirap
7. Skumma av och häll upp på rena glasburkar
Njut av denna underbara sirap till precis vad du önskar