Gretas Julbröd
Vi älskar dopp i grytan till jul och jag lovar att detta är världens bästa dopp bröd. Ett recept som gått i arv, min farmors mammas mamma, så någon gång under 1800-talet. Sen är det ju givetvis supergott med bara smör och ost också

2 limpor
1 paket jäst
2 dl vatten
3 dl mjölk
1/2 dl socker
1 msk salt
7 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
1. Sätt ugnen på 185 grader (ej varmluft)
2. Smula jästen i bakmaskin
3. Värm på vätskan till fingervarmt (37 grader) häll över jästen och kör igång maskinen så jästen löser sig
4. Tillsätt socker och någon dl av mjölet och kör igång maskinen på nytt
5. Tillsätt saltet och resterande av mjölsorterna och kör maskinen 6-8 minuter så degen blivit väl arbetad
6. Låt jäsa under handduk 30-45 minuter
7. Baka ut degen till 2 lika stora limpor och lägg dem på var sin plåt. Låt jäsa under handduk igen ca 30-45 minuter
8. Ställ in brödet mitt i ugnen och låt bakas 40 minuter. Om du har det väldigt varmt i ditt kök så ställ det ena brödet på ett kyligare ställe medan det första brödet är i ugnen så det inte blir överjästa
Som alla vet finns ju inget bättre än nybakat bröd där smöret smälter
Perfekt att ta upp någon dag innan det är dags för dopp i grytan